Klantenverhalen Bouw - Betonac

Klantenverhalen BOUW - BETONAC

ONZICHTBAAR BEROEP - DE TOPOGRAAF
Dit artikel verscheen in Vacature van zaterdag 21 juni 2008

Betonac logo            Ludo Philtjens

   
 Foto Lies Willaert    

Ludo Philtjens, diensthoofd topografie bij Betonac: "Als ik een afwijking meet van meer dan 2 centimeter ten opzichte van het ontwerp, moet het wegdek opnieuw gelegd worden."

8.274.793,95 euro, zoveel bedraagt het budget der werken. In Bertem worden de werkzaamheden met lampjes aangekondigd. We schrijven E40. Het nieuwe afrittencomplex in Haasrode moet klaar zijn in december. Betonac is de aannemer, Ludo Philtjens het diensthoofd topografie. Er staan twee feloranje barakken op een braaklandje in de oksel van een verkeersarm. In één van de barakken staat het bureau van Philtjens, met een kast. In die kast zitten de plannen, de berekeningen, de nodige volumes (bijvoorbeeld aan magere beton), de metingen. Maar veel belangrijker is het notitieboekje in de binnenzak van Philtjens. De topograaf rijdt langs alle werven van Betonac om na te kijken of de werken overeenstemmen met de plannen. "Wat niet klopt, komt in mijn boekje", zegt hij.

Vier dimensies tegelijk
"Bobbels in de weg kunnen niet. Als ik een afwijking meet van meer dan 2 centimeter ten opzichte van het ontwerp, moet het wegdek opnieuw aangelegd worden. Het Vlaamse gewest betaalt niet voor lagen of funderingen die te dik zijn. En voor al wat te dun zijn, schrijven ze hoge boetes uit", zegt Ludo Philtjens. "Na de werken doet het Vlaams gewest proefboringen om te controleren of alles volgens bestek is uitgevoerd." Daarom moet de topograaf voortdurend drie dimensies in de gaten houden. "Plus de vierde", voegt hij eraan toe. "Tijd."

Om de X-,Y- en Z-assen te bezweren, hebben Ludo Philtjens en de andere topografen van Betonac allerlei technieken. Dit is hightech, het nieuwste van het nieuwste. En ineens verandert de feloranje barak op het braakveldje in een gerobotiseerd basisstation. Op het dak van de barak blijkt een gps-ontvanger te staan, en een radio-antenne. Vergeet de houten klapmeter. De topograaf loopt rond met een veldboek, een peperdure handcomputer en voert de nodige referentiepunten in. Alles wordt berekend en uitgezet volgens dit ene ijkpunt. De metingen zijn op ten minste vijf millimeter nauwkeurig.

Driehoeksmeetkunde
Het gaat om de zuivere coördinaten en de precieze inplanting wegenwerken. "In dit afrittencomplex zat bijvoorbeeld een chicane", zegt Ludo Philtjens. "Volgens de regels van de kunst, perfect in orde, maar in de praktijk levensgevaarlijk. Om te racen moest je in Haasrode zijn. Ik ben er zeker van dat er doden zouden vallen als we de bocht hadden laten zitten." En dus heeft de topograaf in overleg met de studiedienst van Betonac en het Vlaamse Gewest zijn piketten anders in de grond geslagen.

Het is niet alleen de juiste plaats die telt, maar ook de hoogte en de diepte en de hellingsgraad. "Om een weg te bouwen, moet je eerst een koffer graven", legt de topograaf uit. "Een van een meter diep, met een voorafbepaalde hellingsgraad. De eerste laag is de onderfundering. Daarover komen een of twee steenslagen en daarover beton of asfalt." Gelukkig hoeven de mannen van Betonac niet te graven en te meten tegelijkertijd. Betonac heeft 3D-gestuurde machines die met GPS en radiogolven in verbinding staan met het basisstation. In casu, de keet met de GPS-ontvanger. De topograaf voert de instructies met een stukje software in, waarna de volautomatisch machine begint te rijden. "Afwerkingslagen worden altijd geplaatst met 3D-gestuurde machines via gerobotiseerde totaalstations", benadrukt Ludo Philtjens. "De nauwkeurigheid is scherper dan 3 millimeter."

Voor de leek die niet wil hoofdrekenen, niet kan kaartlezen en geen verstand heeft van driekhoeksmeetkunde of beton, is het verhaal amper te volgen. Maar als hij in december vlotjes de afrit Haasrode richting Leuven neemt, weet hij aan wie hij het te danken heeft: de topograaf.

De man
Ludo Philtjens
54 jaar
opleiding regentaat wiskunde
Woont in Borgloon
Werkt al 35 jaar bij Betonac
Hasseltsesteenweg 172
3800 Sint-Truiden

De nauwkeurigheid
Maximale afwijking ten opzichte van het plan: 2 cm
Nauwkeurigheid van metingen met gps: foutenmarge bedraagt minder dan 5 mm
Nauwkeurigheid van de machines voor de afwerkingslagen: foutenmarge bedraagt minder dan 3 mm

Ludo Philtjens werkt met verschillende instrumenten uit het survey gamma van Trimble, o.a. S6 totaalstations, TSC2 controllers, R6 en R8 GPS ontvangers, hellingslasers en rioollasers.

Lees nog meer klantenverhalen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief !

Heet van de Naald

17-10-2017
Nieuwe Website in ontwikkeling

18-12-2016
2016 leap second


Agenda

Er werden nog geen agendapunten geplaatst

Onze nieuwsbrieven

website-under-construction-sign-white-background-d-mesh-vector-illustration-49640768.jpg NEW Website Under Construction
> Naar de nieuwsbrief

website-under-construction-sign-white-background-d-mesh-vector-illustration-49640768.jpg Technology & More July 2014
> Naar de nieuwsbrief

Kreeg u graag onze nieuwsbrieven? Schrijf u hier in.